PeterPanBike | Seikkailuja Moottoripyörällä

View Original

Päivät 25 - 29 | Ulan Bator - Kyakhta (Venäjä) - Babushkin -Arey - Ush Urunga - Skovorodino | 370 + 400 + 630 + 640 + 520 km

Päivä 25 Ulan Bator - Kyakhta (Venäjä)

Starttasimme Ulan Batorista kohti pohjoista ja venäjän rajaa aamulla kello seitsemän, jotta vältämme kaupungin ruuhkat. Tämä onnistuikin hyvin, mutta Olavi oli vaihdattanut pyöräänsä öljyt ja se ei ollut mennyt ihan putkeen. Jäähdytin oli vuotanut kun siihen oli tullut pieni reikä vaihdon yhteydessä. Eiliset korjaustoimenpiteet eivät olleet auttaneet ja pienen ajon jälkeen pyörä jäi vielä huollettavaksi. Me nuut jatkettiin matkaa ja iso osa päivästä oli tietyömaata. Välillä reitti oli merkattu niin heikosti, että oli haastetta pysytellä oikealla reitillä. Onneksi viimeiset reilu sata kilometriä oli päällystettä ja myös rajamuodollisuudet menivät vauhdikkaasti, joten oltiin ennen auringon laskua rajan yli ja Kyakhtan kaupungissa. Ensimmäiseen hotelliin johon yritettiin oli palvelu tutun tylyä huutamista, joten seuraava paikka natsasi ja ehdittiin vielä syömään paikalliseen elokuvatetterin ravintolaan. Leikö ollut ainut joka oli auki, mutta hyvät pitsat saatiin koko porukka. Olavi oli myös päässyt tien päälle ja saanee meidät huomenna kiinni.

Lähtö Ulan Batorista

Olavin pyörä jäi siihen mutta saatii myöhemmin kuntoon.

Lähellä rajaa alkoi tulla jo metsää vastaan.

Venäjän puolella rajaa.

Päivä 26 Kyakhta - Babushkin

Aamisiasta ei ollu tarjolla mutta lähdimme liikkeelle siitä huolimatta kahdeksalta majapaikkamme pihasta. Ensin tankille ja eteenpäin kohti Baikalia. Reilu sata kilometriä saatiin ajella, ennen kuin ensimäinen auki oleva paikka, josta sai ruokaa löytyi ja sekin oli Gusinoozeskin pieni kaupunki. Matka jatkui mukavia mutkaisia teitä pitkin Ulan-Uden kaupunkiin, jossa kävimme katsomassa suurinta Leninin päästä tehtyä yli seitsemän metristä patsasta ja jatkoimme Baikaljärven rantaan Babushkinin kylään. Huoneiden hankkiminen ja ajeluretki järven rantaan, jossa oli käytöstä poistettu majakka. Koska pääsimme Mongoliasta päivää aiemmin pois, saatiin lisättyä Baikaljärvi matkamme varrelle. Kivaa oli ajaa tänään, kun pystyi katselemaan maisemia eikä tarvinnut kokoajan keskittyä edessä olevaan tiehen, mitä Mongolian puolella joutui melko paljon tekemään. Illemmalla vielä Olavi ja Petteri saapuivat majapaikkaamme, joten nyt on koossa koko jengi :)

Lähtö Kyakhtasta

Venäjän Laman temppeli kyltin mukaan.

Poikettiin Ulan-Udessa katsomassa suurinta Leninistä tehtyä päätä.

Päivä päättyi Baikaljärven rantaan Babushkiniin.

Päivä 27 Babushkin - Arey

Lähdettiin liikkeelle totutusti kahdekssalta Babushkinista ja käytiin vielä Petterin ja Olavin kanssa Baikaljärven rannassa muiden ajellessa kohti itää. Alkuosan reitti oli eiliseltä tuttu Ulan Udeen saakka ja siitä päivä jatkui hienoissa maisemissa metsien ja kumpuilevien maastojen läpi seuraten melko paljon Trans-Siperian junarataa. Itää kohti mentäessä myös lämpötila nousi +25 asteen paikkeille, joten oli mukavaa nauttia lämmöstä pitkä viileän jakson jälkeen.

Tarkoitus oli mennä Khilokin kylään yöksi, mutta mihinkään kylän kolmesta majapaikkasta ei mahtunut meidän porukka, joten jatkettiin matkaa niin kauan kunnes eteen tuli rekkamiesmotelli. Saatiin huoneet ja illallinen ja päästiin perille ennen pimeän tuloa, joten siltä osin onnistunut päivä. Maisemat ja tie olivat molemmat tänään hienot.

Päivä 28 | Arey - Ush Urunga 640 km

Aamulla kun lähdettiin tien päälle, niin satoi jo jonkun verran, joten sadevehkeet niskaan ja tien päälle. Sateesta ja viileästä kelistä johtuen painettiin vaan eteenpäin kohti Chernysevskin kaupunkia jotta oltaisiin ajoissa perillä. Kävi sitten niin, että paikkakunnan kummassakaan hotellissa ei ollut tilaa vaikka puhelun perusteella jälkimmäisessä piti olla. Vähän jäi meilla kalvamaan ajatus, että eivät halua märkiä motoristeja kastelemaan paikkoja. No niin tai näin saimme tietoa, että reilun 100 kilometrin päässä olisi majapaikka jossa olisi tilaa. Ei muuta kun yrittämään ja onneksi näin oli koska muutoin majoitusvaihtoehdot olisivat olleet aika harvassa ja päästiin ennen pimeän tuloa perille. Matkaa kertyi 640 kilometriä ja valokuvia sateesta, tuulesta ja viileästä kelistä johtuen ei tullut tänään otettua. Eipä noita sadepäiviä meille ole paljon matkan varrelle kertynyt tämän ollessa kolmas joten siihen saa kyllä olla tyytyväinen.

Päivä 29 Ush Urunga - Skovorodino

Sateet olivat väistyneet kun lähdettiin liikkeelle aamulla. Lämpöä ei kovin montaa astetta ollut, mutta parempi se kuin jatkuva sade. Päivän reittimme on leveysasteiltaan noin Tanskan korkeudella, mutta syksy täällä on jo edennyt niin että kaikkialla ovat syksyn värit ja lehtiä leijailee ilmassa. Päivän maisemat olivat hienot ja tiet pääosin hyväkuntoiset. Kupumaisissa maastoissa ajeltiin koko päivä ja asutusta ei liiemmin näkynyt. Muutama huoltoasema ja ruokapaikka sekä levädyspaikkoja koko reilun 500 kilometrin matkalla. Päätepisteeseemme Skovordinon kaupunkiin saavuimme jo kahden jälkeen ja ensimmäisessä hotellissa heti sanottiin, että tilaa ei ole vaikka ei siellä ketään näkynyt. Vaikuttaa tosiaan siltä, mettä meitä motoristeja ei oikein haluta kaikkialle. Onneksi kaupungin laidalta löytyi siisti hyvä hotelli. Otettin pari taksia alle ja käytiin "keskustassa" pitsalla. Tänään 13. perjantai, mutta meillä meni kaikki tänään putkeen. Tästä on hyvä jatkaa.