PeterPanBike | Seikkailuja Moottoripyörällä

View Original

Päivät 1-3 | Sanilan Porotila - Kirkenes - Murmansk

Jänkhällä on nyt Jytisty ja on aika lähteä taas seikkailemaan Venäjän puolelle kohti etelää. Ryhmä kerääntyi Sevettijärven rannoille sunnuntai iltana ja ensimmäisenä majapaikkana toimii perinteisesti tällä reissulla Toini Sanilan Porotila. Paikka on aivan mainio ja suosittelen kaikille motoristeille tukikohdaksi jos siellä päin liikkuu.

Sunnuntai-illan ohjelma oli aika simppeli, mutta pakollinen ;) Saunomista, pari tervetulo-olutta ja maittava porokäristys noutopöytä. Santsia haettiin muutamaan otteeseen. Sitten paperisulkeiset huomista raja-ylitystä varten. Kaikki rajamuodollisuuksiin liittyvää löydät tästä.

Sanilan protila: Sanilantie 36, 99930 Sevettijärvi

Sovittuun aikaa koko porukka oli kasassa päärakennuksen edessä - 9 pyörää ja 9 kuskia

Terveiset Sevettijärveltä!


Aamu Sevettijärvellä sarasti aurinkoisena ja hyvien yöunien jälkeen oli erittäin kivaa hypätä pyörän selkään. Näätämön mutkatietä pitkin saavuimme puolessa tunnissa Norjan puolelle jossa mutkat eivät suinkaan loppuneet. Neiden vuonoa myötäilevä tie on hyvässä kelissä melko lähellä motoristin paratiisia.

Kirkenesin kylässä pyörähdimme pikaisesti ja halukkaat pääsivät uimaan Jäämeressä. Halukkaita tällä kertaa vain kaksi ;)

Ami ja Teemu todistetusti Jäämeressä käyneet!

Norjan tulli oli yhtä tehokas kun Suomen tulli yleensä - passi ja rekisteriote ja 2 minuuttia myöhemmin saimme jatkaa matkaa.

Venäjän tullivirkailijat olivat erittäin ystävällisiä ja jopa hymyilivät motoristeille. Kyselivät paljon minne menossa ja minkälainen matka edessä.

Paperit oli täytetty jo eilen, joten mitään ongelmia ei meidän puolestaan rajalla tullut. Virkamiesten koneet tietysti hieman rikki ja siinä kesti hetken. Kaiken kaikkiaan 40 minuuttia myöhemmin koko letka oli rajan itäpuolella.

Perinteinen karttahetki - kaikille selväksi mistä tulossa ja minne menossa…

Pari vuotta sitten kun vedin tätä reissua edellisen kerran, Murmanskiin vievä tie oli vasta rakenteilla, mutta nyt pääsi nauttimaan tuoreesta asfaltista täysin rinnoin!

Ei ajettu suoraan Murmanskiin, vaan käytiin pyörähtämässä vanhassa Kolosjoessa, joka nykyään tunnetaan nimellä Nikkeli. Aikoinaan 1930-luvulla Suomaliset perustivat alueella tehtaan - “Petsamon Nikkeli” ja vuonna 44 kaupunki luovutettiin Neuvostoliitolle.

Kaupunki on surullinen näky, sillä monen kymmenen kilometrin säteellä luonto on kärsinyt. Puiden lehdet ovat harmaanvärisiä ja niin ovat myös kadut, talot ja ihmiset…

Ryhmäkuva Nikkelin “näköalapaikalla”


Nikkelin jälkeen on paljon tyhjää tilaa matkalla Murmanskiin. Pari harmaan näköistä kaupunkia ja paljon avaruutta. Pyyhkäistiin Petsamoon (nyk. Petsenga) kysymään kahvia, mutta ohikulkevat mummot viittasivat jatkamaan matkaa eteenpäin - “ei tässä kylässä mitään ole!”


Pohjoisen helmessä vietimme pari yötä ja välipäivä oli varattu tietenkin kaupunkikierrokselle. Pieni minibussi ja paikallisopas Pavel tuli sovittuun aikaan hotellin eteen ja vei meidät ensin näköalapaikalle Kuolalahden länsipuolelle - siitä avautuu makeat näköalat koko kaupungin ylle. Siitä Kola kylän läpi katsomaan koko niemimaan vanhinta rakennusta - kirkkoa tietysti.

Kaupungin historia ja nähtävyydet ovat aika pitkälti sidoksissa merenkäynnin kanssa - on merimies aukioita, majakoita, museoita ja tietysti maailman ensimmäinen jääydinmurtaja “Lenin”.

35 metriä korkea “Alyosha” patsas joka sijaitsee kaupungin korkeimmassa pisteessä ja vartioi Murmanskia.

Näköalapaikka Kuolalahden länsipuolella. Tätä paikkaa ei kyllä kovin helposti löydä ilman paikallista opasta. Perille vei huonohko asfalttitie, joka muuttui pian soraksi ja sitten 10 min kävelyä pikku metsäpolkuja pitkin. Näköalat olivat kyllä huikeita.

Kuolan Niemimaan vanhin säilynyt rakennus ja itse asiassa ensimmäinen kivirakennelma koko alueella.

Ruoasta en yleensä ota kuvia, mutta Venäläinen keittiö on mainitsemisen arvoinen osa matkasta!

Venäläinen alkupalapöytä Sakuska / Zakuska on kuuluisa runsaudestaan ja monipuolisuudestaan. Arkipäivällisellä riittää pari alkuruokaa, mutta juhlapäivällisellä niitä voi olla kymmeniä. Lautasilla voi olla suolattuja ja marinoituja sieniä ja kasviksia, piirakoita, täytettyjä kananmunanpuolikkaita, kaviaaria, juustoja, lihaa ja kalaa sekä monenlaista leipää. Kaikki laitetaan keskelle pöytää isoille lautasille ja sitten jokainen syö mitä tahtoo. Välillä pidetään puheita ja juodaan votkaa. Mutta yleensä juodaan yhdessä ja jonkun asian kunniaksi - esim. “Naisille!”, sitten “Terveydelle!” ja sitten “Onnelle"!”. Talon isäntä huolehtii, siitä että laseissa on tarpeeksi tulivettä ja emäntä huolehti siitä, että ruokaa on riittävästi.

Sakuskan jälkeen tarjoillaan keitto ja pikkupiirakat. Keittojen valikoima on loputon, mutta ainakin borssia ja seljanka kannattaa matkalla maistaa. Sieni- ja kalakeitot ovat myös erittäin suosittuja.

Sen jälkeen seuraa lämmin ruoka, joka voi olla esimerkiksi pelmenejä, lihakotlettia, saslikkia , stroganovia tai ruokaisaa kalapataa.

Päivällinen huipentuu vielä samovaarilla valmistettuun teehen hillon kera tai kahviin, makeaan piirakkaan, kakkuun, suklaakonvehteihin ja hedelmiin.

Piirakka tulee venäläisestä sanasta “pir”, joka tarkoittaa juhlaa ja josta muodostui sana pirog, piirakka. Piirakat ovat joko suljettuja tai avoimia ja pieniä tai isoja. Täytteenä on esimerkiksi vihanneksia, sieniä, kalaa, lihaa tai puuroa.

Venäläisen keittiön historian lasketaan alkavan 1700-luvulta, jolloin tsaari ja muu Venäjän ylimystö hankkivat keittiöihinsä Euroopan parhaita, pääasiassa ranskalaisia kokkeja. Ortodoksinen kirkko oli myös osaltaan vaikuttamassa venäläisen keittiön syntyyn. Uskonnon mukana tuli jyrkkä jako paastoruokiin ja paastonjälkeisiin ruokiin.

Alun perin venäläinen keittiö oli sidottu uuniin, mutta kokit toivat tullessaan muun muassa kattilat ja paistinpannut, ja ruokaa alettiin valmistaa myös liedellä. Lähes kaikki perinteiset ruokalajit, kuten puurot, padat ja keitot, on haudutettu hitaasti laskevassa uuninlämmössä. Myös runsas piirakka- ja leipäperinne todistavat uunin tärkeyttä venäläisessä keittiössä.

Eli suosittelen välttämään Venäjän matkalla Mäkkäreitä ja hakeutua paikallisen keittiön pariin!