Kalat Naderin aamu sarasti tutun sinisen taivaan saattelemana. Paikallisilla on meidän näkökulmasta outo tapa säästää tilaa talossa - varsinaisia makuhuoneita ei ole, vaan illaksi lattioille levitetään patjat jotka kerätään aina aamulla ja niin huoneen tarkoitus muuttuu. Kaikissa taloissa, jopa ihan perus hökkeleissä, on lattioilla käsinkudottuja kauniita mattoja!
Aamiainen syödään myös lattialla istuen. Terassille tai yhteen huoneista levitetään liina, jonka päälle tulee kaikki aamiaisvärkit. Vaaleaa leipää (Lavash), voita, lampaanjuustoa, oliiveja, kananmunia, hunajaa ja tietenkin teetä. Kahvikulttuuri ei ole täällä niin yleinen ja useimmista paikoista saa ainoastaan kuumaan veteen sekoitettua pikakahvia. Ruokajuomana saa usein myös “Ayran” tai “Doogh” nimistä maitojuomaa. Siinä on jogurttia, vettä, suolaa ja usein myös minttua. Tarjoillaan kylmänä.
Nykyään Kalat Nader saa vetensä putkia pitkin kaukaisesta tekojärvestä, mutta aikoinaan kaikki vesi kuljetettiin Ghara Soo-joelta muutaman kilometrin päästä kaupungista. Tästä kuulimme vanhalta rouvalta mattomuseossa eilen ja kuulemma Ghara Soon-joelle pääsee patikoimaan kauniissa maisemissa. Meillä kun ei älytöntä kiirettä eteenpäin ollut, niin päätettiin tarkistaa rouvan tarinoita…
Toinen ajopäivä vei meidät kukkuloiden ja vuorten välissä puikkelehtien aivan Turkmenistanin rajan tuntumaan. Iranilla ja Turkmenistanilla on yli 1000 kilometriä yhteistä rajaa ja maiden suhteet ovat olleet lämpimät aina siitä lähtien kun Turkmenistan irtaantui Neuvostoliitosta. Iranista lähtee paljon tekstiilejä ja takaisin ostetaan maakaasua, jota Turkmenistanissa riittää…