Päivät 9-10 | Persian Ride | Batami - Malkhvast - Babolsar
Päivä 9 | Batami - Malkhwast
Matkalla käytiin bongaamassa koko Iranin ensimmäistä moskeijaa Damghanissa. Kaupungin historia saa alkunsa jo 7000 vuotta sitten! Tarikhanen moskeija oli ennen Arabien valloitusta “tulitemppeli” jossa persialaiset palvoivat nimen mukaisesti “tulijumalaa”.
Arabivalloituksien myötä Islam on levinnyt lähes kaikkialle maailmaan. Vaikka valtaosa muslimeista elää sovussa keskenään, ei ristiriidoilta tai sodilta ole vältytty. Levottomuuksien takana on usein kaksi ryhmää: sunni- ja shiiamuslimit. Ryhmien väliltä on vaikea löytää suuria eroja.
Mikä sitten erottaa sunnit ja shiiat toisistaan? Vastaus on sen verran hankala, etteivät edes kaikki muslimit tiedä vastausta. Käytännön eroja ryhmien välillä on vähän. Kysymys kuuluukin - kuka erottaa sunneja ja shiioja?
Vastaus on Ali, profeetan vävy. Profeetta Muhammed perusti islamin 600-luvun alussa. Muhammed yhdisti nopeasti hajanaisia arabien yhdyskuntia. Muslimeja oli ehkä jo satatuhatta, kun profeetta kuoli vuonna 632.
Piti päättää, kenestä tulisi valtakunnan johtaja, kalifi. Muhammedin ensimmäiset kaksi seuraajaa valittiin ongelmitta. Kolmatta valittaessa muslimit jakautuivat kahtia. Valtaosa muslimeista yksinkertaisesti äänesti tulevasta johtajasta, ja kalifiksi valittiin Muhammedin läheinen toveri Abu Bakr.
Pienen joukon mielestä kalifinviran piti kulkea profeetan suvussa. Ainoa vaihtoehto oli Muhammedin serkku ja vävy Ali Ibn Abu Talib.
Sopuun ei päästy.
Niistä, jotka kannattivat kalifiksi Abu Bakria, tuli ensimmäisiä sunnimuslimeja. Niistä, jotka kannattivat Alia, tuli shiioja. Nimitys shiia tulee arabian kielen ilmauksesta shi'at Ali, joka tarkoittaa Alin kannattajaa tai Alin puoluetta.
Tästä erimielisyydestä syntyi yksi kaikkien aikojen perintöriidoista.
Pohjimmiltaan kumpikin suuntaus uskoo samoihin perusperiaatteisiin, kuten Jumalan ykseyteen ja siihen, että Muhammed oli viimeinen profeetta. Ryhmien välisessä taistelussa on kuitenkin enemmän kyse politiikasta kuin uskonnosta. Konflikteissa poliittiset johtajat ovat käyttäneet uskoneroa hyväkseen.
Majoituimme simppelissä majatalossa, jossa kuitenkin pääsi lähemmäksi paikallista elämää. Teevesi kiehuu notskilla, lampaat vaeltavat vapaasti ja kanat kotkottavat pihalla. Terassilta näköalat suoraan vuorille!
Päivä 10 | Malkhvast - Babolsar
Rannalla oli muutamia paikallisia, mutta suurimmaksi osaksi melko autiota ja kymmeniä kilometriä hyvin tampattua rantaviivaa. Kyllähän sitä ajeltiin sitten aina auringonlaskun saakka edes takaisin :)