Päivä 8-9 | Peru | Arequipa - Puerto Inka - Nazca

Päivä 8 I Arequipa - Puerto Inka

Sujahdimme ruuhkien ohi näppärästi aamulla, kun lähdettiin yli miljoonan asukkaan Arequipasta liikkeelle. Kaupungin ulkopuolella muu liikenne käytännössä lakkasi, jos ei lasketaan rekkoja, jotka kuskaa tavaraa rantatietä pitkin Limaan.

Perun ilmasto vaihtelee paljon sen mukaan missä päin maata liikutaan. Vaikka maa sijaitsee lähellä päiväntasaajaa (tarkemmin päiväntasaajan ja 18. leveysasteen välillä) , Andien vuoristo ja kylmä Humboldtin merivirta pitävät ilmaston viileämpänä kuin muualla tropiikissa.

Vuoristo myös jakaa maan kolmeen alueeseen: rannikko, vuoristo ja viidakko. Tyynen valtameren rannikkoviiva on 2 250 kilometriä pitkä ja se käsittää 17 prosenttia Perun maa-alasta, vuoristoon kuuluu 26 prosenttia maa-alasta ja 57 prosenttia on viidakkoa. Chilen / Bolivian läheisyydessä ilmastoon vaikuttaa myös Atacaman aavikko.

Ilmasto rannikolla on lauhkea ympäri vuoden ja sateet ovat todella harvinaista. Kesällä - marraskuusta huhtikuuhun - keskilämpötila on +25c astetta. Andien ylätasangolla on aina viileämpää ja yölämpötila saattaa pudota kesälläkin 5 asteeseen. Perun Amazonian viidakkoalueilla on aina trooppisen lämmin ja kostea ilmasto.

Käytännössä koko päivä nautittiin hyväkuntoisesta rantatiestä ja välillä pysähdyttiin ihmettelemään huikeita maisemia…

Teiden varrella näet usein pieniä pyhäkköjä, jotka on pystytetty joka suojelupyhimyksen kunniaksi tai muistoksi teiden uhrille. Joka tapauksessa nämä muistuttavat siitä, että pitää ajaa varovasti!

Yöksi päädyimme Puerto Inkaan, joka ei ole edes kaupunki tai asumus, vaan paikallisten lomakylä keskellä ei mitään. Suihkusta tulee kuumaa vettä. Ranta on lähellä, alueella on baari ja ravintola josta sai erinomaista Cevichia. Mitä muuta väsyneet motoristit kaipaavat?

Nippelitietoa:

Ceviche on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva limetillä raakakypsytettävä kalaruoka. Cevichen raaka-aineeksi sopivat esimerkiksi kuha, lohi, mustekala tai tonnikala.

Merenantimien annetaan marinoitua sitrushedelmistä peräisin olevasta happamessa mehussa. Näissä oleva sitruunahappo denaturoi merenelävien proteiinit ja saa ne näyttämään lähestulkoon kypsennetyiltä, ja luonnollisesti mehu maustaa raaka-aineen samanaikaisesti.

Perinteistä cevicheä marinoidaan jopa kolmen tunnin ajan, mutta 1970-luvulla yleistynyttä nykyaikaista cevicheä valmistettaessa marinointiaika on lyhyempi.


Päivä 9 I Puerto Inka - Nazca

Hieman aikaisempi herätys ja baanalle. Tänään ohjelmassa lyhyt pyrähdys rannikolta Nazcan autiomaahaan, jossa vaihdamme hetkeksi pyörät pienkoneisiin ja lähdemme tutkimaan mystisiä kuvioita ilmasta käsin.

Matkaa Puerto Inkasta Nazcan about 170 kilometriä, mutta tie on hyvä ja olimme perillä jo ennen klo 12.00. Jäi hyvin aikaa pienelle lounaalle, sikarille ja rentoutumiselle. Sovitusti klo 13.00 hotellimme eteen kurvaili minibussi lentokentälle.

Koneeseen mahtuu ainoastaan 4-5 henkilöä, joten meidän ryhmä jaettiin kahtia. Jukka ja Vilma omalla koneella ja loppulössi omalla.

Nazcan linjat ovat muinaisten Nazca-kulttuurin intiaanien autiomaahan tekemiä suuria kuvioita. Seuduille on aavikkoon piirretty lähinnä eläinten kuvia ja valtavia geometrisia kuvioita. Eläinten kuvat esittävät muun muassa apinaa, lintua ja hämähäkkiä, kun taas geometriset kuviot ovat esimerkiksi viivoja, kolmioita ja suorakaiteita.

Suurimmat kuviot ovat geometrisia: epäsuunnikkaita, kolmioita, suorakaiteita, spiraaleja ja murtoviivoja. Suoria linjoja on noin tuhat, monet lähtevät säteittäin jostain keskipisteestä. Jotkut linjat ovat jopa 13 kilometriä pitkiä. Nazcan linjat muuttuivat ajan kuluessa, ja uusia viivoja piirreltiin vanhojen päälle.

Kuviot on tehty tummia pintakiviä siirtelemällä, jolloin niiden alla oleva vaalea maa on paljastunut. Arvion mukaan ne on tehty noin vuosien 200 eaa. ja 600 jaa. välillä.

Linjoja on väitetty seremoniakeskusten lisäksi muun muassa tähtikartoiksi tai kalentereiksi. Vuonna 1968 sveitsiläinen Erich von Däniken ehdotti kirjassaan Vieraita avaruudesta, että kuviot olivat itse asiassa muinaisten astronauttien lentokentän laskeutumisopasteita. Hänen mukaansa geometriset kuviothan tuovat ylhäältä katsoen mieleen lentokentän.

Kuviot ovat melko isoja, sillä esimerkiksi kondori on 148 metriä pitkä ja kolibri nokasta pyrstöön 80-metrinen.

Dani Amosov1 Comment