Päivät 12-15 I Abancay - Ollantayatambo - Machu Picchu - Cusco

Päivä 12 | Abancay - Ollantayambo

Jatkoimme heti aamusta siitä mihin jäätiin edellisenä päivänä - mutkabaanoista nauttimiseen!

Puolenpäivän maissa sattui matkamme ainoa vahinko, kun Jukan Trumpasta puhkesi etukumi. Onni onnettomuudessa -ainoa pyörä jossa keskitukijalka ja renkaan vaihto on suht. helppoa. Jukka ajoi kuitenkin letkamme viimeisenä ja huomasimme että hän jäi jälkeen vasta parin kymmenen kilometrin jälkeen. Silloin kun tuli ekat pidemmät suorat ;)

Ei muuta kun takaisin samaa reittiä ja löysin Jukan kyytiläisen Vilman levikkeellä ottamassa arskaa. Jukka oli jo lähtenyt auton kyydillä lähimpään kylään hakemaan mekaanikkoa, sillä kaikki työkalut olivat minulla. Loppu homma sujui kuin tanssi - ehdin ottaa renkaan pois ja sisäkumin ulos, kun Jukka ja mekaanikko kurvailivat paikalle. 10 minuuttia myöhemmin päästiin jatkamaan matkaa!

Perinteinen brunssi koostui koka/minttuteestä ja kuivatusta maissista.

Asfaltti loppui hetkeksi Anta kylän kohdalla ja pääsimme taas testaamaan soraajotaitoja

Lähestymme Inkojen pyhää laaksoa!

Rengasrikosta huolimatta kurvailimme hyvissä ajoin päättäriin. Ollantaytambo sijaitsee 2 793 metrin korkeudessa inkojen Pyhässä laaksossa. Se oli Inkavaltakunnan pääkaupunki Pachacútecin hallituskaudella ennen Machu Picchun rakentamista. Niistä ajoista ympäristöstä löytyy hienosti säilyneitä raunioita…

Nippelipläjäys:

Gringo on lähinnä Latinalaisessa Amerikassa käytettävä sana, jolla tarkoitetaan ulkomaalaista. Meksikossa sillä viitataan tavallisimmin Yhdysvaltain kansalaiseen, muualla myös muuhun vieraskieliseen ulkomaalaiseen tai maahanmuuttajaan.

Teorioita sanan alkulähteestä on monta, mutta yksi uskottavimmista kertoo, että alun perin sana käytettiin amerikkalaisista maastopukuisista sotilaista. “Green” - vihreä ja “Go” - mene. Eli paikalliset asukkaat halusivat sotilaat pois - “Vihreä mene pois”


Päivä 13 | Machu Picchu

Machu Picchulle ei valitettavasti pääse pyörällä, sillä sinne ei vie ainuttakaan tietä. Maailman ihmettä katsomaan pitää mennä junalla. Ja paikat on hyvä varata reilusti etukäteen, sillä halukkaita riittää. Tänä vuonna Perun valtio rajoitti turistien määrän noin 3-4 tuhanteen per päivä.

Aamujuna lähtee asemalta noin kuudelta ja vaikka herätys on aikainen, niin se kannattaa - suurimmat massat tulevat paikalle vasta myöhemmillä junavuoroilla.

Machu Picchu (suom. ’vanha vuori’ tai ’vanha huippu’) on muinainen inkakaupunki Andien harjanteella Perussa Etelä-Amerikassa. Se sijaitsee 2 430 metrin korkeudessa trooppisen vuoristometsän keskellä. Andit tavallaan loppuvat tähän ja alkaa Amazonin trooppinen metsä, joten sää on erittäin kosteaa ympäri vuoden.

Machu Picchun rakentaminen alkoi noin vuonna 1440 ja kaupungin rakennuttajaksi arvellaan inkahallitsija Pachacútecia. Kaupungin piti olla valloittamaton, sillä se sijaitsee paljaan kallion ja rotkojen ympäröimänä.

Kaupunki toimikin ilmeisesti inkojen viimeisenä puolustustukikohtana sen jälkeen kun espanjalaiset olivat valloittaneet Perun 1532. Inkat hylkäsivät kaupungin hävittyään lopullisesti espanjalaisille 1572. Ei osata varmasti sanoa miksi Machu Picchu hylättiin, koska valloittajat eivät koskaan löytäneet kaupunkia. Hylkäämisen jälkeen kaupunki unohtui vuosisadoiksi.

Ensimmäinen tunnettu Macchu Picchussa käynyt ulkomaalainen oli yhdysvaltalainen Hiram Bingham 24. heinäkuuta 1911. Bingham kirjoitti Machu Picchusta menestysteoksen, ja vei sieltä kotimaansa museoihin lukuisia esineitä, joita Peru on viime vuosina vaatinut palautettaviksi.

National Geographic teki Machu Picchusta erikoisnumeron huhtikuussa 1913, ja kaupunki nousi maailmanmaineeseen. Ennen Hiram Binghamin tuloa kaupunkiin huomattiin, että italialaiset matkailijat olivat kaivertaneet erääseen kiveen käyneensä siellä, lisäksi jo 1800-luvulla yksittäisiä matkailijoita oli käynyt siellä.

Vuoden 2019 Peru ryhmä koko komeudessaan Machu Picchun huipulla!

Vuoden 2019 Peru ryhmä koko komeudessaan Machu Picchun huipulla!

Paluumatkalle otettiin hieman erikoinen juna jossa lasikatto ja 360 asteen näkymät reitin varrelle. Matkalla tarjottiin kahvia ja pientä purtavaa + henkilökunta järjesti tanssiaiset ja muotishown :) VR:llä olisi hieman opittavaa!


Päivät 14-15 | Ollantayatambo - Cusco - Kotiin

Kaikki hyvä päättyy aikanaan ja niin päättyy myös tämä huikea kokemus!

Kurvailimme rauhassa viimeiset 100 kilometriä Cuscoon ja suljimme siten 2 viikkoa sitten aloitetun matkan. Noin 3000 tuhatta kilometriä vuoristoa, rannikkoa, aavikkoa, viidakkoa ja melkein kaikkea siitä väliltä :)

Erityiskiitos kuuluu tämän vuoden ryhmälle jako teki upeasta matkasta ikimuistoisen.

Kiitos & gracias!

10.11.2019 | Dani | Cusco, Peru

Viimeisen illan ateria koostui mm. Pikachusta eli paistetusta marsusta ;)

Dani Amosov1 Comment