| Prologi |
Allekirjoittaneen ajokauden 2023 seitsemäs ja samalla viimeinen PeterPanBike (PPB) reissu suntautuu tällä kerta kirjaimellisesti maailman ääriin, toiselle puolelle maapalloa. Tämän etelämmäksi et tietä pitkin ajamalla tällä pallolla pääse. Meitä on lähdössä seitsemän hengen ryhmä seikkailulle Etelä-Amerikan etelä kärkeen.
Ruta 40 ja Carretera Austral (7) odottavat, päätyen Tulimaahan Etelämantereen naapuriin…
Patagonia on Etelä-Amerikan mantereen eteläkärki, josta osa kuuluu Chileen ja osa Argentinaan. Sen halkaisevat Andien vuoristo, joiden molemmin puolin on Patagonialle tyypillistä soran peittämää arotasankoa, joka kohoaa portaittain noin sadan metrin askelina. Patagoniaksi lasketaan usein vain Andien itäpuolinen tasanko. Toisaalta myöskään sen pohjoisrajaa, jonka takana alkaa pampa, ei ole selkeästi määritelty. Eräs käytetty rajaviiva on Rio Colorado.
Andien juurella on suuria järviä ja vuorilta lähtee itään jokia.
Patagonian kylmin osa on sen eteläkärki. Kesällä lämpötilat vaihtelevat yleensä pohjoisreunan 22 °C ja eteläkärjen 9 °C välillä, syksyisin ja keväisin 15 °C ja 5 °C välillä ja talvella 9 °C ja nollan välillä. Sademäärä jää vuodessa noin 400 millimetriin, rannikolla sataa hiukan enemmän. Lumisateet ovat harvinaisia rannikolla, mutta Andien juurella tavallisia.
Patagonia sai nimensä löytöretkeilijä Fernando de Magalhaselilta. Hän väitti kohdanneensa vuonna 1520 alueella jättiläisiä, joita hän alkoi kutsua patagonialaisiksi. Nimen alkuperästä ei ole varmuutta. Mahdollisesti Magalhães otti nimen aikanaan tunnetusta romaanista Primaleon, jossa esiintyi villien kansa nimeltä patagonialaiset. On myös esitetty, että nimi tarkoittaisi "isojalkaisten maa", sillä pata on espanjaksi 'jalka'.
¡País del fuego, allá vamos!
Chilen lippu.
Argentinan lippu.